X
X
X
X

Giden bağlantılarınızın niteliğini Google'a tanıtın

HomepageArticlesGoogle SEOGiden bağlantılarınızın niteliğini ...

Sitenizdeki belirli bağlantılar için, bağlantı verilen sayfayla ilişkinizi Google'a bildirmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için <a> etiketinde aşağıdaki rel özelliği değerlerinden birini kullanmalısınız.

Google'ın herhangi bir niteliği olmadan takip etmesini beklediğiniz normal bağlantılar için rel özelliği eklemeniz gerekmez. Örnek: "En beğendiğim at <a href="https://horses.example.com/Palomino">palomino</a>'dur."

Diğer bağlantılar için aşağıdaki değerlerden bir veya daha fazlasını kullanın:

rel Değer Açıklama
rel="sponsored"

Reklam veya ücretli yerleşim olan bağlantıları (genel olarak ücretli bağlantılar adı verilir) sponsored (sponsorlu) olarak işaretleyin. Google'ın ücretli bağlantılarla ilgili tutumu hakkında daha fazla bilgi.

NOT: Bu tür bağlantılar için daha önce nofollow özelliği önerildi ve bunları işaretlemenin (sponsorlu tercih edilse de) hâlâ kabul edilebilir bir yoludur. 

rel="ugc"

Yorumlar ve forum yayınları gibi kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik (UGC) bağlantılarını ugc olarak işaretlemenizi öneririz.

Katkıda bulunan güvenilir kullanıcıları tanımak ve ödüllendirmek istiyorsanız, bu özelliği, zaman içinde sürekli olarak yüksek kaliteli katkı yapan üyeler veya kullanıcılar tarafından gönderilen bağlantılardan kaldırmayı düşünebilirsiniz. Spam olarak yapılan yorumlardan kaçınmak için okumaya devam edin.

rel="nofollow"

Diğer değerler geçerli olmadığında ve Google'ın sitenizi bağlantı verilen sayfalarla ilişkilendirmesini ya da bu sayfalardan sitenizi taramasını istemezsiniz nofollow değerini kullanın. (Kendi sitenizde olan bağlantılar için aşağıda açıklandığı gibi robots.txt dosyasını kullanın.)

Birden fazla değer

Birden çok rel değerini boşluk veya virgülle ayrılmış liste olarak belirtebilirsiniz. Örnekler:

  • <a href="https://cheese.example.com/Appenzeller_cheese" rel="ugc nofollow">Appenzeller</a> peynirini seviyorum.
  • <a href="https://cheese.example.com//blue_cheese" rel="ugc,nofollow">Mavi</a> peyniri hiç sevmiyorum.

Bu rel özellikleriyle işaretlenen bağlantılar genellikle izlenmez. Bağlantı verilen sayfaların, site haritaları veya başka sitelerden bağlantılar gibi farklı yollarla bulunduğunu ve bu nedenle, sayfaların yine de taranabileceğini unutmayın. Bu rel özellikleri, robots meta tag olarak da kullanılabilen nofollow hariç yalnızca <a> etiketlerinde kullanılır (bunun nedeni Google'ın yalnızca <a> etiketiyle işaret edilen bağlantıları izleyebilmesidir).

Google'ın kendi sitenizdeki bir sayfaya verilen bağlantıyı izlemesini engellemeniz gerekirse robots.txt Disallow kuralını kullanın.

Google'ın bir sayfayı dizine eklemesini engellemek için tarama işlemine izin verin ve noindex robots kuralını kullanın.


Top